Gebruiksaanwijzing voor booteigenaren

Gebruiksaanwijzing voor booteigenaren

Wanneer u een boot heeft aangeschaft en u deze niet bij u huis neer kan leggen dan kunt u deze in een jachthaven stallen

Een korte introductie over hoe dit werkt:

Als u de boot op een trailer heeft dan moet deze te water gelaten worden, wij doen dit met een kraan/ heftruck voor een gering bedrag per hijsbeurt. Wanneer u de boot al in het water heeft dan is dit niet van toepassing.

Onze jachthaven Van Heusden Watersport, kent twee seizoenen, een zomer en een winterseizoen. Deze twee seizoenen verschillen van elkaar periode en huurprijs.
Wij hanteren een zomer ligplaats met een periode van 15 april tot 15 oktober en een winter ligplaats van 15 oktober tot 15 april.
De zomerligplaatsen zijn allemaal in het water maar de winterligplaatsen zijn verschillend, in het water niet overdekt, buiten op de kant niet overdekt of uit het water in de loods, overdekt.

Afhankelijk van hoe u de boot de winter door laat gaan moeten er ook een aantal veiligheidsmaatregelen genomen worden om bijvoorbeeld de motor en het toilet niet te laten bevriezen, wij noemen dit het winterklaar maken. Dit kan u zelf doen of de jachthaven opdracht geven dit voor u uit te voeren, uiteraard voordat de vorst komt.

Wanneer u boot in het voorjaar weer uit de stalling komt is het vaak nodig hier wat onderhoud aan te plegen voor dat hij te water gaat indien hij op de kant staat, zodat u het vaarseizoen er weinig omkijken naar heeft en natuurlijk de boot te beschermen. U moet hier denken aan poetsen, servicebeurt motor en een behandeling met antifouling voor het onderwaterschip, onderkant boot en eventueel nalopen van andere zaken op of aan de boot, houtwerk zeil zeilen of afdekzeilen.
Het is aan te raden om de boot goed af te dekken wanneer hij niet overdekt staat met een goed, liefst op maat winter afdekkleed. Dat voorkomt schade door regen en sneeuw. De zeilmakers kunnen u hier heel goed in adviseren.

Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig wat dit dan allemaal zo'n beetje in euro's gaat kosten per jaar?
Hiervoor hebben wij voor u een voorbeeld berekening opgesteld voor een sloep van 6 meter lang en 2 meter breed met een inboard diesel motor.
In onze jachthaven berekenen ligplaatsen per m² boot, grootste lengte x breedte, in dit voorbeeld komt dit op 6.00m x 2.00m = 12m²

Zomerligplaats in het water 12m² x € 31,50 = € 378,00
Winterligplaats buiten op de kant 12 m² x € 35,50 = € 426,00
     
Winterklaar maken binnenboordmotor, diesel = € 62,10
Winterklaar maken accu = € 12,75
     
Onderwaterschip behandeling me antifouling p/m² = € 538,84
Poetsen, arbeid en materiaal, per meter², vlak = € 213,59
Servicebeurt binnenboordmotor, diesel = € 181,50
     
Per jaar, totaal incl. 21% BTW = € 1.813,75

Natuurlijk kunt u hierin ook besparen door de onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren. Maar let er wel op dat het een en ander per jachthaven verschillend is.

Wij hopen middels deze toelichting het een en ander duidelijk te hebben gemaakt en wensen u vast veel vaar plezier en tot zien!